Requiem van Rutter + Mozart's Jupitersymfonie

Concerten
Datum: 27 oktober 2019 14:30 - 16:45

Locatie: Bonifaciuskerk Medemblik

REQUIEM van RUTTER, voorafgegaan door MOZART's JUPITERSYMFONIE

Na het Requiem van Brahms (2017) en Mozart (2018) voert het Projectkoor van de Stichting Bonifaciuskerk Medemblik nu het Requiem van Rutter (1945-) uit ...

Het Projectkoor van de Stichting Bonifaciuskerk Medemblik bestaat uit zo'n 50 koorleden uit West-Friesland e.o. die het werk in 10 repetities en veel zelfstudie ingestudeerd hebben onder inspirerende leiding van dirigent Jan Laan
Het Projectorkest is voor dit concert samengesteld uit professionele musici ...

Het Requiem van Rutter heeft zeven delen waarvan er vijf gebaseerd zijn op originele teksten uit het Latijnse requiem, terwijl het tweede "Out of the deep" (Psalm 130 ) en zesde deel “The Lord is my Shepherd” (Psalm 23) er aan toegevoegd zijn.
Een bijzonder troostrijk werk ...
De harmonieën die de eeuwenoude tekst omgeven zijn als een warme deken voor de luisteraar.

John Rutter
John Rutter is Engels componist, organist, koordirigent en oprichter van het Cambridge College Choir, dat onder zijn leiding beroemd werd. Hij is vooral bekend geworden door zijn Christmas Carols for Choirs.
Zelf niet religieus schreef hij voornamelijk kerkmuziek voornamelijk voor de Anglicaanse liturgie. Zijn stijl van componeren is “eclectisch”, dat wil zeggen: hij gebruikt invloeden uit de Engelse, Franse en Duitse koortradities, met sporen van popmuziek en jazz.

Mozart's Symfonie nr. 41 "Jupiter"

Onder erbarmelijke omstandigheden en in grote financiële nood componeerde Mozart in amper 6 zomerse weken zijn laatste 3 symfonieën (39, 40 en 41), waarvan nr. 41 (Jupiter) de apotheose is, waarbij hij alles uit de kast haalt: vindingrijkheid, prachtige melodieën, expressie en contrasten. Het werk is tijdens zijn leven nooit opgevoerd. De bijnaam “Jupiter” (niet van Mozart zelf) verwijst naar de Romeinse oppergod (van het licht) en refereert aan het krachtige, Olympische karakter van het stuk … een hommage aan een volmaakte symfonie.

 

Het werk zit vol met schijnbare levensvreugde, alleen in het tweede deel overheerst een sfeer van melancholie. De grootsheid zit ‘m vooral in de finale-der-finales, het Molto allegro, waarin Mozart’s “levensmotief”, het mysterieuze do-re-fa-mi, de hoeksteen is en de 5-stemmige fuga (meerstemmigheid cq contrapunt) aan het eind adembenemend … “the best ever written” !
Volgens Mendelssohn “the immortal model of the symphony” … een meesterwerk van de hoogste orde dus.

 

aanvang 14.30 uur

entree € 20

 

 

 

Telefoon
0620534941
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 27 oktober 2019 14:30 - 16:45

Powered by iCagenda